Vanliga frågor från våra kunder.

Hur putsar jag mitt silver


    Du köper Autosol, billigt och bra, Biltillbehör (Biltema, Domus,)
    Använd en ren  mjuk tygtrasa helt utan  föroreningar, ha den ej på bordet, i fickan o dyligt,  tappar du den på golvet får du ej använda den till att putsa silver med. Sand och smuts repar ner, som du aldrig får bort själv.
    Därför skall du ej köpa putsmedel i en specialaffär (guldsmedsbutik), det kostar en slant och då drygar du ut det, doppar trasan i putsen flera gånger, men tänk då på att varje gång du doppar trasan i burken kommer det med lite sand, och det var ju sand som var skadligt!
    En putsad yta som vi gör, berör vi aldrig ens med ett finger, för det finns sand på ett finger, som ger bestående skador på ytan!

Ta inte så mycket Autosol åt gången, gnid ej i cirklar, lätta drag jäms med hela tiden, tills ytan duger.
Står det typ; alpacka, nysilver, försilvrat, alltså det är en yta pålagd på mässing eller alpacka (en silverliknande undermetall), glid mycket lite på de uppåtstående delarna, de är alltid mer nötta, och syns undermetallen igenom, hjälper det ju inte med att gnida mer där, du bara skadar ytan mera. Så sluta direkt att gnida där! Nu behövs en försilvring! Och det blir dyrt!

Önskar du en matt yta, först Autosol, sedan svinto.
Du spolar under kranen ljummet vatten, och drar i fasta lugna drag i den riktningen du önskar få reporna, sluta när det ser bra ut, och torka av.
Den ytan är inte så känslig mot repor, men mot blanka hårda ytor.
Då blir det Svinto igen!
Varning för stenar, alla stenar utom diamanten, skadas av Svinto.
Och alla fattningar slits ner av alla putsmedel!
Matbestick då?   Hmmm. vill du suga på Autosol? alla putsmedel är äckliga, och dem man doppar besticken i, äckligt!
Köp välgjorda rostfria bestick! Rostfritt är en mycket tät legering, och det är inte silver.
 Du tvättar alltid upp det med ljummen YES och gärna ammoniak ochi lite vatten, i en liten metallpyts, använd en gammal tandborste!
Och tänk på att bottnen av pytsen repar, lägg i en liten trasa!
 


Om vi putsar typ ett silverarmband; Vi kollar upp det, åtgärdar enkla justeringar som lås och åttor, Vi slipar av det, putsar det,  glödgar det, betsar det, kratsar det, ev. trumlar det, polerar det med sämsskinn på motor.
Du får då en proffsig behandling som blir finare, (den viktiga kokhuden blir kvar) silvret svartnar inte så fort, och det blir en extremt fin yta. En yta du aldrig får från guldsmedsbutikerna, då tid är pengar, och kunnandet är oftast inte så stort.

 

Länkar: http://www.sp.se/kattfoten/sv/ovrigt.htm
Crosslink.jsp-d=189&a=219